Fűtés Üzletház Bt.
A kondenzációs technológia

A kondenzációs készülékeknél az égéstermékekben lévő vízgőz lecsapódik a készülék hőcserélőjének a felületén, így a hőcserélő képes a füstgázból nyert hőenergiát átadni a fűtővíznek. Ez által mindenütt 100 % feletti hatásfok érhető el, minimális káros anyag kibocsátás mellett. Így nem csupán energiát takaríthat meg, de a környezetet is kíméli. A kondenzációs készülékek ideális megoldást jelentenek az alacsony hőmérsékletre tervezett új fűtési rendszerek (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés stb.) számára.

Földgáztüzelésnél a magas hidrogéntartalom oxidációja (égése) nagy mennyiségű vízgőz kondenzálódását teszi lehetővé egy nagyfelületű hőcserélő segítségével. A kondenzáció során felszabaduló hő éppen az égéshő és a fűtőérték közötti különbséget jelenti: a kondenzáció létrejöttének érdekében a füstgázokat harmatpont alá (földgáznál 57°C) kell hűteni. Ehhez speciális, korrózióálló nagyfelületű hőcserélőt kell alkalmazni. Az így felszabaduló, ún. kondenzációs hőt, a továbbiakban már, mint hasznos hőt vezetjük be a fűtési rendszerbe. Jól méretezett hőcserélővel kell elérni, hogy a visszatérő vízhőmérséklet és a távozó füstgázhőmérséklet között minél kisebb legyen a hőfokkülönbség. A füst kondenzáció megvalósulásának feltétele: Tr<52°C (harmatpont), ahol Tr a visszatérő víz hőmérséklete. Tehát a kondenzációs üzem hatásfoka annál jobb, minél alacsonyabb visszatérő vízhőmérséklettel dolgozunk.


hagyományos gázkazán

kondenzációs gázkazán

A Ferroli kondenzációs gázkazánok


A kondenzációs kazánok eladásai a földgáz árának emelkedésének, a lényegesen kedvezőbb, környezetkímélő üzemnek köszönhetően a 2005 évtől jelentősen emelkedtek hazánkban is. Hatásfokuk alacsony hőmérsékletű üzemben az égéshőre vetítve akár a 109%-ot is elérheti. A ventilátort fokozat nélkül szabályozza a mikroprocesszor. A kerámia premix égőbe belépő gázkeveréknek köszönhetően a kilépő füstgáz legfeljebb 1-2% elégetlen O2-tartalmaz. Lefelé ég, így az esetleges szennyeződés nem okoz problémát.

A saját fejlesztésű alumínium hőcserélőnek köszönhetően 80/60 °C üzemben sem lépi át a füstgáz-hőmérséklet az 58 °C-ot. Földgázzal és PB- (!) gázzal egyaránt üzemeltethető. Az égéstermék 9-9,5% CO2-t, 18% NiO-t, 22% NiO2-t tartalmaz, szén-monoxid-tartalma is igen alacsony, 1-2 ppm. A beépített digitális Opentherm szabályozásnak köszönhetően külső hőmérséklet-követésre is beállítható. A szobatermosztát, a kazán interfésze és a külső hőmérséklet érzékelője között folyamatos, oda-vissza irányú az adatforgalom. A kazán a névleges teljesítmény 20 és 100%-a között fokozat nélkül önmaga állítja be a leadandó teljesítményt. Távirányítható és távfelügyeletbe köthető.

A Ferroli kondenzációs gázkazánok 25 és 35 kW-os fali fűtő és kombinált üzemű, illetve a 140 l tárolós álló kivitelben készülnek. Az 50 és 100 kW-os, illetve valamennyi csak fűtő változathoz tárolótartály is illeszthető. Cascad modullal az 50 és 100 kW-os változatokból egyszerre öt kazán sorba köthető. Ár/érték arányuk és műszaki színvonaluk kiemelkedően jó.


Copyright © Fűtés Üzletház Bt.
Készítette: Szűcs Gábor