Fűtés Üzletház Bt.
Ferroli gázkazánok OpenTherm szabályozása

Hagyományos kétpontos szabályozás esetében a helyiség-hőmérséklet szabályozó önállóan dolgozik. A termosztát beépített hőfokérzékelője méri a helyiség hőmérsékletét és a mért értéket összehasonlítja a kívánt értékkel. Ebből egy processzor meghatározza a kapcsolási állapotot, eközben a termosztátnak csak a kapcsoló kimenete van összeköttetésben a hő termelővel.
A konvencionális két pont szabályozó esetében egyirányú kommunikáció valósul meg a termosztáttól a hő termelő felé. Visszajelzésre nincs lehetőség. A kommunikáció arra az információra szorítkozik, hogy a kapcsoló érintkezők nyitva vagy zárva vannak-e.Minden Ferroli gázkazán OpenTherm szabályozással kerül gyártásra, és forgalomba. Az OpenTherm Bus-rendszer kétirányú, kétvezetékes kommunikációt valósít meg a kazán és a helyiség-termosztát között.


A hő termelőben az OpenTherm interface egyrészt a helyiség-termosztát felé irányuló adatátvitelért felel, másrészt ez a kapcsolódási pont a készülék vezérlő elektronikája és az OpenTherm Bus között. Az interface adja tovább a Bus-nak a fűtési rendszerből a szükséges adatokat. A helyiség-termosztát a 24 Voltos feszültséget a kétvezetékes Bus-on keresztül kapja. A Bus-rendszerben a helyiség-termosztát a "Master" (mester) és meghatározza a kommunikáció mindenkori tartalmát. A hő termelőben az interface a "Slave" (szolga) és válaszol. A gyakorlatban az OpenTherm szabályozó ugyanolyan egyszerűen alkalmazható, mint a kétpontos szabályozó. Ennek ellenére a kétirányú kommunikáció lényegesen célravezetőbb anélkül, hogy a felhasználó számára bonyolult lenne.

ROMEO RF vezeték nélküli
(rádió frekvenciás) szobatermosztát

A Ferroli Romeo RF szobatermosztát alkalmas fűtési vagy hűtési rendszerek helyiségének hőmérséklet szabályozására. A szobatermosztát vezetékes kapcsolatot nem igényel és elsősorban családi házas felhasználásra lettek kialakítva.

- heti programozás(napi 6 program)
- szabadság és fagyvédelmi funkció
- információs menü
- fűtővíz hőmérséklet
- HMV hőmérséklet
- égő teljesítmény
- rendszernyomás
- automatikus rendszerfeltöltő funkció
- telefonról kapcsolható

A használati útmutatók megtekintéséhez szükséges program a letöltések menüpont alatt megtalálható!

A FERROLI készülékekben alkalmazott OpenTherm szabályozó lehetőséget ad arra is, hogy választhassunk helyiség hőmérsékletszabályozás és külső hőmérséklet követés között, vagy akár kevert üzemmód is megvalósítható.


Amennyiben a berendezés külső hőmérsékletkövetésre van beállítva, a lakótérben a termosztát érzékeli a belső hőmérsékletet, majd a kazántól megkapja a külső hőmérsékletet és a fűtési előremenő hőmérsékletet. A termosztát a betáplált fűtési görbe alapján meghatározza a kívánt előremenő hőmérsékletet és közli a kazánnal. Szoba hőmérsékletszabályozás esetén a készülék a kívánt és a tényleges helyiség hőmérséklet összehasonlítása alapján határozza meg az új fűtési előmenő hőmérsékletet.Állandó szabályozással a moduláló égők télen folyamatosan a szükséges teljesítményt adják anélkül, hogy gyakran ki-, és bekapcsolnának. Ezáltal csökkenti a füstgázkibocsátást, takarékoskodik az energiával és növeli a komfortérzetet.


Az adatátvitel nemcsak a szabályozást befolyásolja előnyösen, hanem tájékoztatást is ad a felhasználónak. A felhasználó különféle adatokat kérdezhet le, mint pl. külső hőmérséklet, fűtési előremenő hőmérséklet, HMV hőmérséklet. A fűtési rendszerben bekövetkezett zavart idejében jelzi a szoba termosztát.


Az OpenTherm alapvetően pont-pont kapcsolat, de a rendszerhez gateway csatlakozáson keresztül további elemek csatlakozhatnak. Kereskedelemben kapható modemen keresztül az OpenTherm Gateway kapcsolatba léphet a telefonhálózattal. A modemen keresztül a Bus-rendszert a távolból különféle módon lehet befolyásolni, pl. mobil telefonon fagyvédő funkcióról állítható 22°C szobahőmérséklet tartására.
Számítógépes programmal egy központból átprogramozható a rendszer, és annak különböző adatai lekérdezhetők. Zavar esetén a Modem-Gateway egy előre beprogramozott telefonszámra jelzést adhat. Mindezen funkciók mellett az OpenTherm esetében a rendszer egyszerűsége a fő szempont. Mindez vonatkozik a beépítésére, üzembe helyezésére és a mindennapi üzemeltetésre.
Copyright © Fűtés Üzletház Bt.
Készítette: Szűcs Gábor